Advies van de ervaren wandelaars binnen de organisatie:
Gebruik bij de nachtwandeling voor je persoonlijke veiligheid naast de verplichte reflecterende kleding een set LED-lampjes in druppelvorm. De witte aan de voorzijde op borsthoogte hangen. Je kan met het beetje licht de routebeschrijving lezen. De rode druppel op heuphoogte hangen, te hoog is het rode lichtje hinderlijk voor wandelaars achter je, en je misleid andere verkeersdeelnemers. De rode druppel werkt voor wandelaars achter je als een soort “spoorwijzer”. Niks verkeerds aan om elkaar zo te gidsen in de donkere uurtjes!
Een handlamp of hoofdlamp is handig bij zoeken van routemarkeringen in het donker. Onze pijlen zijn reflecterend, als je er met licht op schijnt zie je ze ook in het donker van grote afstand.
Neem je favoriete muziek mee in je mobieltje / iPod / MP3-speler voor de moeilijke uurtjes. Gebruik altijd oortjes of een koptelefoon! Let wel: andere wandelaars genieten juist van de stilte zonder muziek van andere wandelaars, zelfs als het uit de kleinste speakers komt.
Gebruik voor de verkeersveiligheid en eigen alertheid maar 1 oortje van een geluidsdrager. Je kunt zo genieten van je eigen muziek en je hoort ook de verkeersgeluiden om je heen.
Als je in de trein naar huis een poosje wilt gaan slapen zet dan de wekker van je mobieltje enkele minuten voor de tijd dat je moet uitstappen. Oortjes in!
Zorg voor de juiste powerbank of een andere oplader voor je GPS en andere elektronische apparaten. Met de reistijd naar Duiven en het wandelen ben je toch heel wat uurtjes op pad.
Kennedymarswandelaars die zelf met de auto naar huis rijden adviseren wij met nadruk om eerst een paar uurtjes te slapen voordat ze achter het stuur gaan zitten!
Catering onderweg is ruim voldoende voor de gemiddelde eter. Neem geen overvolle heup- of rugtas met voeding mee van huis.
Beloof en trakteer jezelf op vermoeiende lange stukken op de kleine zelf meegenomen snacks die je jezelf gunt op een bepaald punt in de route.
Drinken onderweg: houd rekening met de afstand tussen de rustposten, als het warm is kun je niet zonder bidon met water. Bij hoge temperaturen kun je maar zo een volle bidon tussen de rustposten nodig hebben om het vochtverlies te compenseren wat ontstaan is door het zweten.
Trek na 5 à 6 uur wandelen een schoon, fris shirt en droge sokken aan.
Smeer schurende huidplooien goed in met “Bogena” uiercrème. Deze witte crème zie je niet terug in de kleding. (Bruine uierzalf kan donkere strepen in je kleding veroorzaken.)
Loop je eigen tempo. Het kan verleidelijk zijn om met een aardige wandelaar een eind op te lopen die net iets sneller of langzamer loopt dan jouw eigen wandeltempo is. Iets te snel of te langzaam lopen op de langere wandelafstanden breekt zich na verloop van tijd op in soms vervelende blessures.
Schroom er niet voor om ook bij kleine pijntjes de EHBO’ers om raad te vragen.
Preventief tapen van de voeten is voor sommige wandelaars een must. Onze leverancier Framo kan je hier bij adviseren. Tape kun je bestellen bij Framo, toepassing van de preventieve tape is te vinden op Podopost.
Trek geen dikke schurende kleding aan; kies in de nacht en vroege nacht eerder voor een extra t-shirt met lange mouwen over je loopshirt heen in plaats van een te dikke te warme sweater of trui. Jeans zijn voor de meeste wandelaars slechte, schurende wandelkleding.
Neem als er regen voorspelt word een lichte poncho of regenjack mee om je romp droog te houden. Als je een lichtgewicht (korte) broek draagt drogen de benen snel weer op. Als je kiest voor een kleine paraplu besef dan wel dat andere wandelaars die vlakbij lopen daar behoorlijk last van hebben of er zelfs hoofdblessures door kunnen oplopen!
Bij het wandelen van lange afstanden zetten je voeten behoorlijk uit. Noodzakelijke maat van wandelschoenen bij deze afstanden kan maar zo 1.5 maat groter zijn dan je normale schoenmaat. Bij Buitensport Four Seasons in Duiven word je vrijblijvend geadviseerd over de juiste keuze van o.a. schoeisel. Te kleine schoenen kunnen pijnlijke blessures veroorzaken.
Schroom er niet voor om bij blijvende klachten een fysiotherapeut of podotherapeut te raadplegen. Op maat gemaakte inlegzolen voorkomen veel gewrichtsklachten.
Bij de steilere wandelpaden op de Veluwezoom is het maken van een iets kleinere wandelpas minder vermoeiend en belastend dan je normale wandelpas.
Veters strikken? Elke voet is anders. Deze manieren van veters strikken kunnen de wandeltocht een stuk aangenamer maken: